Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

ΛΑΓΚΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ

Καλησπέρα φίλοι μου. Λυπάμαι για άλλη μια φορά που έλειψα από την ενημέρωση, αλλά έτυχε να... λείψω. Δυστυχώς και αυτός ο μήνας έτσι θα περάσει. ύστερα θα στρώσει η κατάσταση. Ελπίζω να σας βρίσκω όλους καλά. Και να περνάτε όμορφα, άσχετα από τις δυσκολίες που προκύπτουν. Αν θέλουμε, όλα γίνονται. Και μια και είναι καιρός διακοπών, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο, θα σας δώσω άλλη μια παραδοσιακή συνταγή, που γινόταν και εξακολουθεί να γίνεται ακόμα και σήμερα. Είναι το αγαπημένο μας Γιαούρτι, λιχουδιά για μικρούς και μεγάλους. Και ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι που μας δροσίζει, αλλά και για όλο τον χρόνο, και που το χρησιμοποιούμε μόνο του, σε φαγητά και γλυκά, και όπως ορίζει η φαντασία μας. Μην σας τρομάξει το μέγεθος της συνταγής. Στην πραγματικότητα είναι πολύ εύκολα τα πράγματα. Απλά προσπάθησα να γράψω τη συνταγή με πολλές λεπτομέρειες για να γίνει πιο κατανοητή: 

Γιαούρτι

Υλικά
1 λίτρο γάλα
2 κ.σ. έτοιμο γιαούρτι
Οδηγίες
1. Σε μια κατσαρόλα βάλτε ένα λίτρο γάλα. Αφήστε το να βράσει (ανακατεύοντας για να μην κολλήσει κάτω) και κατεβάστε το από τη φωτιά.
2. Σε ένα μπολάκι βάλτε 2 κουταλιές της σούπας γιούρτι έτοιμο. Βάλτε μερικές σταγόνες κρύο γάλα μέσα και ανακατέψτε το, να γίνει σαν νερουλή κρέμα.
3. Αφήστε το γάλα να κρυώσει, μέχρι να φτάσει τους 38 - 42°C. Προσοχή στη θερμοκρασία αυτή, γιατί αν δεν είναι σωστή, το γιαούρτι σας δεν θα πήξει. Πρακτικά αυτό γίνεται αν βυθίσουμε στο γάλα το δάχτυλό μας και είναι σε τέτοια θερμοκρασία που να το αντέχουμε (παλιά έλεγαν αν μετρήσουμε ως το 10 αργά- αργά).
4. Μόλις φτάσει στην κατάλληλη θερμοκρασία, πάρτε μερικές κουταλιές της σούπας από το ζεστό γάλα και προσθέστε τα στο γιαούρτι του μπολ, να γίνει κι αυτό κάπως χλιαρό (όπως κάνουμε στο αυγολέμονο).
5. Μετά ρίξτε το μείγμα αυτό στην κατσαρόλα με το γάλα, ανακατέψτε και μετά ρίξτε το στο δοχείο που θα έχετε ήδη έτοιμο (στο οποίο θα μείνει το γιαούρτι μέχρι να πήξει)
6. Κλείστε το δοχείο και τυλίξτε το με μια κουβέρτα για να παραμείνει ζεστό. Αφήστε το έτσι για τουλάχιστον 3-4 ώρες ή μέχρι και ένα βράδυ, μέχρι να πήξει. Μεγάλη προσοχή θέλει εδώ, γιατί το γιαούρτι μέχρι να πήξει δεν πρέπει να κουνηθεί καθόλου. Μετά βάλτε το στο ψυγείο και το γιαούρτι σας είναι έτοιμο.
Όσο πιο πολλές ώρες το αφήσετε, τόσο πιο ξινό θα γίνει το γιαούρτι. Αν σας αρέσει ξινούτσικο λοιπόν, αφήστε το όλο το βράδυ, ενώ εάν σας αρέσει γλυκό, βάλτε το στο ψυγείο μόλις πήξει.Το γιαούρτι σας θα είναι λίγο νερουλό ακόμα και αφού πήξει. Όταν όμως το "κόψετε", θα βγάλει υγρά και θα γίνει πιο στραγγιστό.Προσέξτε τα δύο σημεία: τη θερμοκρασία που θα έχει το γάλα (γι' αυτό και πρέπει να τα έχετε όλα έτοιμα, ώστε να μην καθυστερήσετε και κρυώσει) και να μην το κουνήσετε αφού το βάλετε στο δοχείο.

Καλή επιτυχία να έχετε. Καλή συνέχεια φίλοι μου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου