Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

Καλησπέρα σας, πως είστε; Ελπίζω όλοι καλά, και ξαναελπίζω να μην την πατήσατε από κανέναν επίδοξο ψεύτη. Αλλά και αν την πατήσατε, ελπίζω να το διασκεδάσατε. Εξ' άλλου αυτός είναι ο σκοπός της ημέρας. Άκρως διασκεδαστικός. Και δεν ΄χει καμία σχέση με τον αν μας προτρέπει ή όχι στο ψεύδος. Δε νομίζω να πάει κανείς μας στην κόλαση για ένα αθώο πρωταπριλιάτικο ψεματάκι. 
Η Λάγκα ανέκαθεν τηρούσε το πρωταπριλιάτικο έθιμο. Όλοι, μικροί και μεγάλοι, προσπαθούσαν να πουν «αθώα» ψεματάκια με σκοπό να "γελάσουν" (κοροϊδέψουν) τον  άλλον και να προκαλέσουν έτσι εύθυμες καταστάσεις.
Και όταν κάποιος έπεφτε στην παγίδα τους, τότε αναφωνούσαν ευχαριστημένοι:
«Σε γέλασε ο Απρίλης», για να τονίσουν τη σημασία του ψέματος. Κι έτσι, αυτός που την πάτησε και πείστηκε από το ψέμα, δεν μπορούσε να παρεξηγηθεί, γιατί ήξερε πλέον ότι είχε γίνει χωρίς δόλο, αλλά για όλα έφταιγε η Πρωταπριλιά.
Όλα είναι τόσο εύκολα τελικά όταν έχουμε να ρίξουμε κάπου αλλού τις ευθύνες!
Προέλευση: υπάρχουν δύο απόψεις σχετικά με την προέλευση του εθίμου. Είναι οι παρακάτω. α). Από τους Κέλτες: Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες. Λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης, οι Κέλτες, ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι και αυτοί, όπως προστάζει ο "κώδικας δεοντολογίας" των ψαράδων όλων των εποχών, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια, έγινε με το πέρασμα του χρόνου έθιμο. β). Από τη Γαλλία: Η δεύτερη εκδοχή, που θεωρείται και ποιο βάσιμη ιστορικά, θέλει γενέτειρα του εθίμου την Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564 η πΠρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η "1η Απριλίου". Την χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας  Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πλέον, πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.
Σύμφωνα με τον Έλληνα λαογράφο Λουκάτο το έθιμο αυτό αποτελεί ένα σκόπιμο "ξεγέλασμα των βλαπτικών δυνάμεων που θα εμπόδιζαν την όποια παραγωγή" όπως είναι η αρχή του μήνα τόσο για τον Μάρτιο, όσο και τον Απρίλιο υποχρεώνοντας πολλούς να λαμβάνουν διάφορα "αντίμετρα". Επίσης και ο Έλληνας λαογράφος Γ. Μέγας συμφωνεί πως η πρωταπριλιάτικη "ψευδολογία" παραπλανά ελλοχεύουσες δυνάμεις του κακού, έτσι ώστε να θεωρείται από τον λαό ως σημαντικός όρος μαγνητικής ενέργειας (έλξης ή αποτροπής) για μια επικείμενη επιτυχία.
Οπότε προσέξτε λοιπόν να μη σας γελάσει ο Απρίλης. Γλεντήστε το αν το κάνει. Καλή συνέχεια να έχετε φίλοι μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου