Καλησπέρα σας και σήμερα. Τριγυρίζοντας αυτές τις μέρες στο χωριό, μια και κάνει πλέον καλό καιρό σε γενικές γραμμές, παρατηρούσα πόσες φθορές προκλήθηκαν σε σπίτια και καλύβες λόγω του χειμώνα. Και κατά τύχη, σ' έναν τοίχο που έπεσε, υπήρχε ανάμεσα στις πέτρες του, σφηνωμένο ένα παμπάλαιο πέταλο αλόγου. Και το σπουδαιότερο είναι ότι λίγο παρακάτω, σε μια σχεδόν εξ ολοκλήρου πεσμένη καλύβα, παρατήρησα ότι το μάνταλο της πόρτας της ήταν ουσιαστικά ένα πέταλο αλόγου κομμένο στη μέση κατά μήκος. Πόση αξία άραγε είχε το πέταλο εκείνα τα χρόνια! Και όχι βέβαια χρηματική.
Είναι αλήθεια ότι είχε όντως μεγάλη αξία. ήταν ένα πρώτης τάξεως γούρι και πάρα πολλοί άνθρωποι το θεωρούσαν απαραίτητο αντικείμενο καρφωμένο σε κάποιο εμφανές μέρος του σπιτιού τους.Όμως πως στ' αλήθεια κατέληξε να χρησιμοποιείται ως ένα τέτοιο συμβολικό αντικείμενο, και μάλιστα πρωτεύον στην καλοτυχία ενός ολόκληρου νοικοκυριού, συμπεριλαμβανομένων και των νοικοκύρηδων; Ας δούμε λίγο την ιστορία του:
Π έ τ α λ ο
Το πέταλο του αλόγου θεωρείται- και μάλιστα σε όλο τον κόσμο - σύμβολο ευτυχίας και προφύλαξη από το κακό μάτι. Γι’ αυτό αν το βρούμε πρέπει να το κρεμάσουμε πίσω από την πόρτα και μάλιστα με τα άνοιγμα προς τα πάνω. Άλλοι βέβαια υποστηρίζουν ότι το άνοιγμα πρέπει να είναι προς τα κάτω. Τελικά δεν έχει σημασία που θα βλέπει το άνοιγμα του πετάλου. Σημασία έχει να υπάρχει πέταλο. Αυτό είναι το σημαντικό.
Η εξήγηση είναι ότι: α) το άλογο που το φόραγε είχε μαγικές ιδιότητες, β) έχει το σχήμα της ημισελήνου που ήταν μυστικό σύμβολο για πολλούς αρχαίους λαούς και γ) είναι σίδερο κρύο και γι´ αυτό δεν μπορούν να το περάσουν οι μάγισσες.
Η επιστημονική όμως εξήγηση είναι ότι απ’ τη στιγμή που εφευρέθηκε το πέταλο το ζώο στηρίζεται πιο σταθερά και έτσι αποδίδει περισσότερη μυϊκή δύναμη, άρα προσφέρει μεγαλύτερο έργο. Έχουμε λοιπόν καλύτερο όργωμα, άρα καλύτερη σοδιά και περισσότερη ευτυχία απ´ αυτόν που το ζώο του δεν έχει πέταλο. Έτσι έμεινε και το «πάρε κανένα πέταλο», συμβουλή σε αυτούς που τους έδερνε ή κακοτυχία ή κακοδαιμονία.
Εισήχθηκε στην λαογραφία της Λάγκας από τους Τούρκους κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας.
Γι' αυτό, αν τύχει και συναντήσετε κάποιο πέταλο στο δρόμο σας, σκεφτείτε το καλά πριν το κλωτσήσετε ή αδιαφορήσετε γι' αυτό. Θα είναι σα να κλοτσάτε την τύχη σας. Δε σας συμφέρει να το κάνετε. Καλύτερα μαζέψτε το και καρφώστε το πάνω από την πόρτα σας για να περνάτε από κάτω και να σας γεμίζει καλοτυχία. Μόνο καρφώστε το καλά, μην σας έρθει καμιά φορά στο κεφάλι. Δεν θα είναι καθόλου καλή τύχη, σας διαβεβαιώ. Εις το επανιδείν φίλοι μου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου