Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

ΓΙΑΝΝΑΚΙΑ

Καλησπέρα φίλοι μου. Τώρα που έφτιαξε ο καιρός, μη μου πείτε πως δεν σας ήρθε στα ρουθούνια η βαριά γνωστή μυρωδιά από τα γιαννάκια; Είναι στην καλύτερή τους εποχή. Ανθισμένα, μυρωδάτα, ένα από τα σύμβολα του καλοκαιριού. Και μας υπενθυμίζουν πως πλησιάζει ο Κλήδωνας. Γι' αυτόν θα μιλήσουμε στην γιορτή του. Τα γιαννάκια όμως, μας συντροφεύουν με την μυρωδιά τους όλο το καλοκαίρι. Ακόμα και ξερά, στην άκρη του δρόμου, μέσα στα χωράφια, ή όπου αλλού τα βρίσκουμε, γεμίζουν τον καλοκαιρινό αέρα με ευωδιές αξέχαστες. Ας δούμε λοιπόν λίγα πράγματα γι' αυτό το πασίγνωστο στα μέρη μας φυτό:

Σαλβία η ερυθρανθής. (Γιαννάκια)

Φυτό  διετές, με ύψος 60 - 90 εκατοστά. Έχει μεγάλα ανοικτού πράσινου χρώματος φύλλα. Τα άνθη του έχουν υπέροχο πορφυρού- ιώδους χρώματος. Εάν το τοποθετήσετε σε έδαφος να υπολογίσετε ότι όταν αναπτυχθεί, θα καλύψει έκταση περίπου 50 εκατοστών.
Σάλβια η ερυθρανθής (Salvia sclarea). Φυτό με πλατειά εξάπλωση στην Ευρώπη, Ασία και Β. Αφρική. Στη χώρα μας φυτρώνει στα βουνά της ηπειρωτικής Ελλάδας. Θεωρείται φαρμακευτικό, με ιδιότητες παρόμοιες με της Salvia officinalis: λαμβάνεται με τη μορφή αφεψήματος είναι ιδανικό για την θεραπευτική του στόματος σε περίπτωση τραυματισμών, άφτρων,φαρυγγίτιδας και κατά της ουλίτιδας.
Έχει τονωτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται ως καρδιοτονωτικό και κατά των νευραλγιών. Ελαττώνει τα αέρια του εντέρου, είναι διουρητικό και εμμηναγωγό.
Πάντως η χρήση του πρέπει να γίνεται με σύνεση γιατί υπάρχουν περιπτώσεις δηλητηρίασης από υπερβολική χρήση που οφείλεται κυρίως στην ουσία θουγιόνη που υπάρχει στο φυτό.

Μαζέψτε λοιπόν γιανννάκια, και βάλτε στο σπίτι να μοσχομυρίσει. Θα σας θυμίζουν το καλοκαίρι όλο τον χρόνο. Γεια σας φίλοι μου. Καλή συνέχεια να έχετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου