Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

ΛΑΓΓΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Καλησπέρα φίλοι μου. Άρχισε να στρώνει λίγο ο καιρός επιτέλους. Αυτό σημαίνει ότι σιγά- σιγά ο κόσμος θα αρχίσει να ανεβαίνει και να εγκαθίσταται στη Λάγκα. Λίγο αργά, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ που λέει και ο πάνσοφος λαός μας. Και οι γυναίκες, ικανότατες νοικοκυρές, θα αρχίσουν να φτιάχνουν τραχανάδες, χυλοπίτες, σάλτσες, μαρμελάδες, και ό, τι άλλο βάζει ο νους σας, που μπορεί να γίνει εύκολα τώρα το καλοκαίρι και να χρησιμοποιηθεί τον χειμώνα. 
Μία αγαπημένη μου διαδικασία είναι αυτής του ζυμώματος των χυλοπιτών. Φύλλα, ή πέτουρα θυμάμαι ότι τα έλεγαν στο χωριό. Και ακόμα και σήμερα, έτσι αναφέρονται οι παλιότεροι σ' αυτό το πεντανόστιμο ζυμαρικό. Για να πω την αλήθεια, ποτέ δεν συμμετείχα σ' αυτήν την διαδικασία, παρά μόνο από μακριά. Δηλαδή, να φέρω τα φρέσκα χωριάτικα αυγά κατά παρεγγελία, το φρεσκοαρμεγμένο γάλα, και να προσέχω πόσο είχαν ξεραθεί τα πέτουρα. Επειδή είναι τώρα αυτή η εποχή, θα σας δώσω τη συνταγή, αν θέλετε να την δοκιμάσετε:
Χυλοπίτες

Υλικά
·         1 κιλό γάλα
·         30 αυγά
·         ½ κιλό σιμιγδάλι ψιλό
·         σταρένιο αλεύρι όσο πάρει για ζύμη ελαστική (περίπου 3 κιλά)
·         1 κουτάλι σούπας αλάτι

Οδηγίες
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί και αφήνουμε  1 ώρα να ξεκουραστεί σκεπασμένη.
Πλάθουμε χοντρά φύλλα και τα αφήνουμε ανοιγμένα να στεγνώσουν αλλά χωρίς να ξεραθούν.
Τα κόβουμε λωρίδες ή μικρά τετραγωνάκια και αφήνουμε να στεγνώσουν τελείως.
Φυλάμε τις χυλοπίτες σε βαμβακερό σακουλάκι.
Πολλές φορές ελλείψει των σακκουλιών χρησιμοποιούνταν καθαρές μαξιλαροθήκες. Έτσι θυμάμαι να κάνει η μητέρα και η γιαγιά μου στις αναμνήσεις των παιδικών μου χρόνων.

Και τι θεϊκό φαγητό ήταν αυτό που γευόμασταν όλο τον χειμώνα! γρήγορο, υγιεινό και πεντανόστιμο. Βρασμένες με λίγο αλάτι, νερό όσο να χυλώσουν και βούτυρο. Και στο τέλος σερβιρισμένες στο πιάτο με τριμμένο τυρί φέτα. Άντε και μπήκα στα μεράκια. Καλή μας όρεξη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου