Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

ΡΟΥΣΑΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΡΑ

Καλησπέρα φίλοι μου. Σήμερα, Κυριακή 12 Ιουνίου είναι μεγάλη γιορτή . Της Πεντηκοστής. Στη Λάγκα είχαμε την σχετική λειτουργία. Πήγαμε με λουλούδια και γλυκά για να αποχαιρετήσουμε τους αγαπημένους μας που έχουν φύγει από αυτήν τη ζωή, και που για σαράντα μέρες βρίσκονταν ανάμεσά μας, μετά την Ανάσταση του Κυρίου μας. Αλλά, ας σας θυμίσω τι ακριβώς πιστεύουμε γι' αυτήν την ημέρα, και πως την γιορτάζουμε στη Λάγκα για πάμπολλα χρόνια τώρα:

Ρ ο υ σ ά λ ι α.

Η γιορτή της Πεντηκοστής. Οι Λαγγιώτες πίστευαν ότι από την Ανάσταση ως την ημέρα της Πεντηκοστής, οι ψυχές κυκλοφορούσαν ελεύθερες στον Απάνω Κόσμο για πενήντα ημέρες. Σύμφωνα με την εκκλησιαστική μας παράδοση, μετά την Ανάσταση η Παναγία ικέτευσε τον Ύψιστο να κάνει κάτι και για τις ψυχές των νεκρών. Αυτός, χάρη στην Παναγία επέτρεψε στις ψυχές να κυκλοφορούν ως την ημέρα της Πεντηκοστής ανάμεσά μας. Την ημέρα εκείνη λοιπόν, οι Λαγγιώτες μαζεύονταν όλοι στην εκκλησία κρατώντας κλαδιά καρυδιάς και τριαντάφυλλα. Επίσης οι γυναίκες του χωριού έκαναν κάθε είδους γλυκό της εποχής, λαγγίτες, πίτες, σαραγλιά, κ.α. Να φάνε οι ψυχές και να ευχαριστηθούν πριν μπουν στον Κάτω Κόσμο. Γι’ αυτό το λόγο, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της Πεντηκοστής γονατίζουμε τρεις φορές. Είναι για να μη δούμε τις ψυχές που είναι ανάμεσά μας και φεύγουν για τον Κάτω Κόσμο. Τα Ρουσάλια λοιπόν είναι η μεγάλη γιορτή των Λαγγιωτών που αποχαιρετούν τις ψυχές και τις γλυκαίνουν τώρα που φεύγουν. Μετά φυσικά όλα τα γλυκά τα τρώγανε οι πιστοί και ευλογούσαν τις ψυχές. Τα μοίραζαν και τα αντάλλαζαν έξω από την εκκλησία με ευχές «για να σχωρεθούν τα πεθαμένα τους».
Προέλευση: Τα  Rosalia ή Rosaria ήταν ειδωλολατρική γιορτή των αρχαίων Ι­ταλών για τη λατρεία των νεκρών. Γινόταν την εποχή που υπάρχουν άφθονα τριαντάφυλλα, τον Μάιο, Ιούνιο. Η λέξη Rosalia προέρχεται από τη λατινική  rosa, που σημαίνει ρόδο, τρια­ντάφυλλο. Οι αρχαίοι Ιταλοί πήγαιναν στα νεκροταφεία, στόλιζαν τα μνήματα με πολλά τριαντάφυλλα, έκαναν τελετές για τους νε­κρούς και θυσίαζαν ζώα. Μετά τις νεκρικές τελετές και τις θυσίες ακολουθούσαν διασκεδάσεις και ευωχίες.
    Στα χρόνια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας τα Rosalia μεταφέρθη­καν στην Ελλάδα, στη Βαλκανική και τη Μικρά Ασία. Οι Ελληνικοί και Ελληνόφωνοι πληθυσμοί εξελλήνισαν τη λατινική λέξη Rosalia με την ελληνική Ρουσάλια. Με την επικράτηση του Χριστιανισμού η γιορτή αυτή εκχριστιανίστηκε, και διατηρήθηκε στους Βυζαντινούς.

Ελπίζω να σας κατατόπισα σχετικά. Γιατί και σήμερα το ίδιο κάναμε. Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου γέμισε από κόκκινα και ροζ τριαντάφυλλα, και παντός είδους γλυκά: λαγγίτες, γαλατόπιτες, κουλουράκια, κάθε είδους μπισκότα και κέηκ, κτλ. Νομίζω ότι τιμήσαμε δεόντως τους νεκρούς μας, και εύχομαι να είμαστε καλά για να το επαναλάβουμε και του χρόνου. 
Καλή συνέχεια να έχετε φίλοι μου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου