Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

ΠΑΛΙΟ ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΟ ΧΕΡΙ

Καλησπέρα σας, πως είστε και σήμερα; ελπίζω όλοι πάντα καλά. Σήμερα θα ασχοληθούμε με την λαγκιώτικη ευρηματικότητα στο φαγητό. Πάντα είχαν μυαλό οι Λαγκιώτες. Και το χρησιμοποιούσαν ακόμη και στο φαγητό τους. Μάλλον για ευκολία, και ίσως για να μην γκρινιάζουν ότι τρων πάντα τα ίδια. Βέβαια, πάντα τα ίδια και τα ίδια έτρωγαν, αλλά σε διαφορετική μορφή, οπότε η ανία έσπαζε λίγο. Η πιο ωραία τέτοια ιδέα που άκουσα τον τελευταίο καιρό είναι για ένα φαγητό στο χέρι. Πως έχουμε εμείς σήμερα τα σάντουιτς και τους γύρους; Κάπως έτσι. Οι Λαγκιώτισσες μητέρες και νοικοκυρές εφηύραν  ότι μπορούσαν για να χορτάσουν την πείνα των παιδιών τους, αλλά και να τους έχουν κάτι εύκολο να το κρατούν στο χέρι και να μην προκαλείται μεγάλη φασαρία με την ετοιμασία του φαγητού. 
Ο λόγος λοιπόν γίνεται σήμερα για την μπουκουβάλα. Τη θυμόσαστε; Να σας την υπενθυμίσω, και σε όσους δεν τη γνωρίζετε, να σας την συστήσω:

Μπουκουβάλα
Υλικά:
Ψωμί ζυμωτό χειροποίητο
Τυρί φέτα
Ένα μαντήλι
Οδηγίες:
Κομματιάζουμε μία χοντρή φέτα ψωμί και την ανακατεύουμε με μία φέτα τυρί. Τοποθετούμε σε σχήμα μπάλας πάνω σε ένα μαντήλι. Την τυλίγουμε καλά και αρχίζουμε να σφίγγουμε γυρίζοντας την το περισσευούμενο μαντήλι ώσπου να έχει σφίξει τόσο, όσο να μην πάει άλλο. Ξετυλίγουμε την μπάλα, δαγκώνουμε και απολαμβάνουμε αυτό το υπέροχο ψωμοτύρι.

Πολλές φορές αναρωτιέμαι γιατί τέτοιες ιδέες έχουν εκλείψει σήμερα. Δεν είναι υπέροχη η ιδέα για ένα γρήγορο, υγιεινό και χορταστικό φαγητό; Απορώ γιατί δεν την εφαρμόζουμε. Προτιμάμε να δίνουμε στα παιδιά μας σκευάσματα του εμπορίου γεμάτα ζάχαρη, συντηρητικά, λίπη, και γενικά κάθε είδους επικίνδυνες τροφές για τον οργανισμό μας. Και όχι μόνο στα παιδιά μας, αλλά και σε εμάς τους ίδιους. Τι πιο νόστιμο, φρέσκο και γρήγορο από την μπουκουβάλα; Ας την δοκιμάσουμε, και, ποιος ξέρει; μπορεί και να της δώσουμε μια θέση στη διατροφή μας. Καλή απόλαυση. Γεια σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου