Κυριακή 17 Απριλίου 2011

ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ

Καλησπέρα φίλοι μου. Ή μάλλον καλημέρα πρέπει να πω. Σήμερα ήταν η Κυριακή των Βαΐων. Είχε εκκλησία το πρωί στο χωριό. Μέσα σ' ένα χειμωνιάτικο τοπίο. Χιόνιζε την ώρα που φτάσαμε. Βέβαια ήταν για πολύ λίγο, αλλά, η ατμόσφαιρα παρέμεινε παγωμένη. Και θα τραβήξει έτσι ο καιρός δυστυχώς. Με σύννεφα και κρύο ως την Πέμπτη. Αύριο μάλλον θα σας δείξω πόσο αγριεμένος ήταν. Δεν θυμίζει σε τίποτα άνοιξη και κυρίως Ανάσταση. Τι να κάνουμε...
Άργησα πολύ να σας γράψω, γιατί μόλις τελείωσα με τα τσουρέκια μου. Αποφάσισα σήμερα να τα φτιάξω, γιατί διαφορετικά δεν θα έφτιαχνα καθόλου. Ωραία έγιναν, αν και η γεύση τους θα είναι καλύτερη μόλις κρυώσουν. Και έχω μια πολύ ωραία και εύκολη συνταγή που θέλω να μοιραστώ μαζί σας. Σε περίπτωση που ψάχνετε μία.

Τσουρέκια

Υλικά:
12 αυγά
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια και όσο πάρει αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500γρ βούτυρο αγελάδας λιωμένο και ζεστό
750γρ γάλα ζεστό
1 κιλό + 1 ποτήρι ζάχαρη
2 φακελάκια μπέικιν πάουντερ
Ξύσμα από 4 πορτοκάλια
5 βανίλιες
3 φακελάκια τριμμένο μαχλέπι
6 φακελάκια μαγιά ξηρή
1 κουταλάκι αλάτι
2 κρόκους αβγού ανακατεμένους με λίγο νερό
1 κούπα αμύγδαλο ψιλοκομμένο

Οδηγίες:
Πρέπει όλα τα υλικά μας να είναι ζεστά. Σε λίγο γάλα διαλύουμε τη μαγιά, προσθέτουμε 3- 4 κουτάλια από το αλεύρι, 3- 4 κουτάλια ζάχαρη και το αλάτι. Αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει. Ανακατεύουμε το υπόλοιπο γάλα με την υπόλοιπη ζάχαρη και το μίγμα της μαγιάς. Προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε ώσπου να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά μαζί, και αλεύρι τόσο, όσο να ξεκολλά η ζύμη από τα χέρια μας. Στο τέλος ρίχνουμε όλο μαζί το λιωμένο βούτυρο και διπλώνουμε τη ζύμη από κάτω προς τα πάνω, ώσπου να το απορροφήσει. Αν δεν το απορροφήσει όλο, δεν ανησυχούμε, γιατί το κάνει καθώς θα φουσκώνει. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο.
Στη συνέχεια, παίρνουμε κομμάτια ζύμης και τα τραβάμε απαλά να τεντωθούν και κάνουμε πλεξούδες. Προσοχή! Δεν ζυμώνουμε για να μην ξεφουσκώσει η ζύμη. Βάζουμε σε ταψί να ξαναφουσκώσουν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C.  Αλείφουμε τα τσουρέκια με τον αραιωμένο κρόκο αβγού και πασπαλίζουμε με το ψιλοκομμένο αμύγδαλο. Ψήνουμε τα τσουρέκια μας περίπου 40’- 45’.


Καλή σας επιτυχία! Φτιάξτε τα για να μυρίσει το σπίτι Πάσχα. Άντε και ίσως συγκινηθεί ο καιρός και φτιάξει και αυτός. Εις το επανιδείν φίλοι μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου