Φίλοι μου καλημέρα σας. Ξημέρωσε μία ακόμη όμορφη μέρα. Δεν είναι πολύ ζέστη και η μέρα έχει τόση γλύκα... Πρωί- πρωί σήμερα ορεξεύτηκα γλυκό. Και όχι οποιοδήποτε γλυκό. Χαλβά σιμιγδαλένιο. Την παραδοσιακή αυτή λιχουδιά, που όταν την φτιάχνω δε μένει ούτε σπυρί σιμιγδάλι. Όλοι τρώνε χαλβά. Είναι εύκολος να γίνει και φέρνει μαζί του πάντα μια νοσταλγία παλιών χρόνων. Όσο πιο απλά μαγειρεύουμε, τόσο πιο νόστιμα είναι τα φαγητά. Όταν λοιπόν θέλετε κάτι γλυκό, φτιάξτε χαλβά και θα με θυμηθείτε. Καλή... λιχουδιά λοιπόν:
Χαλβάς σιμιγδαλένιος
Συστατικά
Για το σιρόπι:
· 4 1/2 κούπες νερό
· 2 1/2 κούπες ζάχαρη
· 1 ξύλο κανέλλας
· 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
· 2 κούπες χοντροκομμένα αμύγδαλα και ακρύδια
Για το μείγμα με το σιμιγδάλι:
· 2/3 κούπας σπορέλαιο
· 2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό
· κανέλλα για το πασπάλισμα
Οδηγίες
1. Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μεγάλη κατσαρόλα και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά 5-7’.
2. Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και καβουρντίζουμε σε μέτρια φωτιά, ενώ ανακατεύουμε συνεχώς.
3. Όσο πιο πολύ το καβουρντίσουμε τόσο πιο νόστιμος γίνεται ο χαλβάς, αλλά φυσικά και τόσο πιο βαρύς.
4. Όταν πάρει το χρώμα που θέλουμε, αδειάζουμε με προσοχή μέσα στην κατσαρόλα το σιρόπι (προσοχή γιατί μπορεί να πιτσιλίσει και να καούμε).
5. Ανακατεύουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
6. Αδειάζουμε σε φόρμα και αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
7. Αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με κανέλλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου