Τρίτη 3 Μαΐου 2011

ΛΑΓΚΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ (ΞΑΝΑ)

Καλησπέρα φίλοι μου, θέλω να σας βρίσκω όλους καλά. Ποτιστήκαμε όλοι πολύ καλά αυτές τις μέρες, έτσι; Και δεν φαίνεται φως στο τούνελ. Αυτή την στιγμή που γράφω κάτι φαίνεται να βγαίνει μέσα από τα σύννεφα. Μην είναι το φως του ήλιου; Ξεχάσαμε και πως φαίνεται ο γαλάζιος ουρανός. Ωραίος είναι.
Σήμερα αποφάσισα να σας παρουσιάσω μια παραδοσιακή συνταγή πανελλήνια όμως. Γίνεται για εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες χρόνια από όλους τους πολιτισμούς της Γης. Και με οποιοδήποτε είδος γάλακτος. Φυσικά πρόκειται για το γιαούρτι. Αυτήν την τόσο φρέσκια και υγιεινή τροφή για τον οργανισμό μας. Και σας δίνω τώρα τη συνταγή, γιατί το γάλα των ζώων είναι πάρα πολύ πλούσιο σε αρώματα αυτόν τον καιρό.

Γ ι α ο ύ ρ τ ι

Υλικά:
·         1 λίτρο γάλα
·         2 κουτάλια σούπας έτοιμο γιαούρτι
Οδηγίες:

1.      Σε μια κατσαρόλα βάλτε ένα λίτρο γάλα. Αφήστε το να βράσει (ανακατεύοντας για να μην κολλήσει κάτω) και κατεβάστε το από τη φωτιά.
2.      Σε ένα μπολάκι βάλτε 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι έτοιμο. Βάλτε μερικές σταγόνες κρύο γάλα μέσα και ανακατέψτε το, να γίνει σαν νερουλή κρέμα.
3.      Αφήστε το γάλα να κρυώσει, μέχρι να φτάσει τους 38 - 42°C. Προσοχή στη θερμοκρασία αυτή, γιατί αν δεν είναι σωστή, το γιαούρτι σας δεν θα πήξει.
4.      Μόλις φτάσει στην κατάλληλη θερμοκρασία, πάρτε μερικές κουταλιές της σούπας από το ζεστό γάλα και προσθέστε τα στο γιαούρτι του μπολ, να γίνει κι αυτό κάπως χλιαρό (όπως κάνουμε στο αυγολέμονο).
5.      Μετά ρίξτε το μείγμα αυτό στην κατσαρόλα με το γάλα, ανακατέψτε και μετά ρίξτε το στο δοχείο που θα έχετε ήδη έτοιμο (στο οποίο θα μείνει το γιαούρτι μέχρι να πήξει)
6.      Κλείστε το δοχείο και τυλίξτε το με μια κουβέρτα για να παραμείνει ζεστό. Αφήστε το έτσι για τουλάχιστον 3-4 ώρες ή μέχρι και ένα βράδυ, μέχρι να πήξει. Μεγάλη προσοχή θέλει εδώ, γιατί το γιαούρτι μέχρι να πήξει δεν πρέπει να κουνηθεί καθόλου. Μετά βάλτε το στο ψυγείο και το γιαούρτι σας είναι έτοιμο.
7.      Όσο πιο πολλές ώρες το αφήσετε, τόσο πιο ξινό θα γίνει το γιαούρτι. Αν σας αρέσει ξινούτσικο λοιπόν, αφήστε το όλο το βράδυ, ενώ εάν σας αρέσει γλυκό, βάλτε το στο ψυγείο μόλις πήξει.
8.      Το γιαούρτι σας θα είναι λίγο νερουλό ακόμα και αφού πήξει. Όταν όμως το "κόψετε", θα βγάλει υγρά και θα γίνει πιο στραγγιστό.
9.      Προσέξτε τα δύο σημεία: τη θερμοκρασία που θα έχει το γάλα (γι' αυτό και πρέπει να τα έχετε όλα έτοιμα, ώστε να μην καθυστερήσετε και κρυώσει) και να μην το κουνήσετε αφού το βάλετε στο δοχείο.

Στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο εύκολη απ' ότι φαίνεται για να γίνει.Καλή σας επιτυχία λοιπόν.Γεια σας φίλοι μου και απόψε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου