Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΟ ΛΑΓΚΙΩΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ

Καλησπέρα φίλοι μου. Ή μάλλον καλημέρα. Σήμερα έχω διάθεση να σας μιλήσω για την έρμη τη γυναίκα στη Λάγκα. Λίγο, όχι πολύ, γιατί δεν θα μπορέσω να εξαντλήσω το θέμα σε λίγες σειρές. Θα ασχοληθώ μόνο με την θέση της στο σπίτι. Και γι' αυτό θα σας παρουσιάσω δύο σχετικές ιστορίες με μια δόση χιούμορ...

Η    νύφη    στο    σπίτι    του    συζύγου    της

Η θέση της γυναίκας στους διάφορους τομείς της ζωής της Λάγγας ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Είχε μόνον υποχρεώσεις και σχεδόν κανένα δικαίωμα. Τα γνωστά.
Όταν παντρευόταν ένα ζευγάρι, έμεναν όλοι μαζί στο πατρικό σπίτι του γαμπρού. Και κουμάντο έκανε ο παππούς ο οποίος ονομαζόταν και «αφέντης». Ήταν παντοδύναμος στο σπίτι και δεν νοούνταν κανείς να τον παρακούσει.
Η νύφη υπήρχε για να φροντίζει το σπίτι και όλους όσους ζούσαν μέσα σ’ αυτό. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και το εξής:
Έστρωνε η νύφη τραπέζι και κάθονταν να φάνε πρώτοι ο παππούς και η γιαγιά. Μόλις έτρωγαν- και εννοείται τις καλύτερες μερίδες έλεγαν:
- Έφαγες μπάμπω;
-  Έφαγα πάππο.
- Μάζεφ’ τα νύφη.
Αυτό έδειχνε ότι πέρα από τον εαυτό τους δεν μετρούσε κανείς και τίποτα. Και η καημένη η νύφη πολλές φορές επειδή τους φρόντιζε δεν προλάβαινε να φάει. Φυσικά δεν είχε σημασία για κανέναν.


Βέβαια κάποιες σπάνιες φορές η νύφη ήταν έξυπνη και φρόντιζε πρώτα τον εαυτό της. Για να είναι σίγουρη ότι θα είναι αυτή εντάξει, και μετά ασχολούνταν και με τους υπόλοιπους. Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και το εξής:
Ήταν λοιπόν μια τέτοια έξυπνη νύφη στο σπίτι του άντρα της και ετοίμαζε το μεσημεριανό τραπέζι. Είχαν σούπα βραστό για μεσημεριανό. Παράλληλα, βουτούσε και το κουτάλι στην κατσαρόλα και έπιανε τα κομμάτια κρέας που υπήρχαν στο φαγητό και τα έτρωγε. Ο αφέντης προσέχοντας το γεγονός της έκανε ευγενικά την παρατήρηση:
- Φάε ζ’μι νύφη.
- Καλά είν’ και τα κοψίδια!


Ελπίζω να σας διασκέδασα και σήμερα. Εις το επανιδείν φίλοι μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου