Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

Καλησπέρα φίλοι μου. Πάλι πέρασαν δύο μέρες για να επικοινωνήσουμε. Η χθεσινή μέρα ήταν αρκετά αποσυντονιστική. Κάτι η συνεχιζόμενες αστραπές, που συνοδεύονταν από βροντές, κι έπρεπε να έχω κλειστό το router, κάτι και το γλυκό κουταλιού που έφτιαξα, πέρασε χωρίς να μιλήσουμε. Ο καιρός χθες το πρωί ήταν πολύ ωραίος- σχεδόν καλοκαιρινός. Και μου μπήκε στο μάτι μια παλιά μαγιάτικη εκατόφυλλη τριανταφυλλιά που έχει μια γειτόνισσα στον κήπο της. Μα τι στο καλό, δεν θα έκανα φέτος γλυκό τριαντάφυλλο; Το παραδοσιακό αυτό γλυκό του κουταλιού, είναι ίσως το μοναδικό που είναι τόσο ιδιαίτερο σε γεύση και αρώματα. Φέρνει στο νου και στις αισθήσεις νότες και αναμνήσεις μιας άλλης εποχής, περασμένης και νοσταλγικής. Αφήστε που το μεθυστικό άρωμα των τριαντάφυλλων παραμένει για μέρες στο χώρο. Και σε λίγες μέρες θα ανθίσουν και στη Λάγκα, όποιες παλιές τριανταφυλλιές έχουν απομείνει. Είναι ευκαιρία τώρα, να ζήσουμε για λίγο μέσα στις παλιές αναμνήσεις, με τόσο παλιές γεύσεις και αρώματα. Ή ακόμα και να τις γνωρίσουμε αυτές, αν δεν τις ξέρουμε. Θα δείτε πόσα χρόνια πίσω θα μεταφερθείτε. Γι' αυτό κι εγώ σας δίνω σήμερα αυτήν την συνταγή. Συνταγή παλιοκαιρισμένη και καναγκαιρίσια.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΎ

Υλικά:
250γρ ροδοπέταλα καθαρισμένα από μαγιάτικη εκατόφυλλη τριανταφυλλιά
1 κιλό ζάχαρη
1 κούπα νερό
½ κουταλάκι ξινό
2 κουτάλια γλυκόζη
Οδηγίες:
Πλένουμε καλά τα πέταλα και τα στραγγίζουμε. Κόβουμε με ψαλίδι τα άσπρα μέρη από τα πέταλα (της βάσης) γιατί είναι σκληρά. Ανακατεύουμε με τη ζάχαρη, τα τρίβουμε και αφήνουμε περίπου 3 ώρες να μαραθούν μέσα σε κατσαρόλα. Προσθέτουμε το νερό, και μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσουν. Είναι έτοιμα όταν γίνουν διαφανή. Μόλις δέσει το γλυκό και πριν το κατεβάσουμε από την φωτιά, προσθέτουμε την γλυκόζη και το ξινό.
Οι γιαγιάδες το χρησιμοποιούσαν σαν φάρμακο για τον πονόκοιλο. 

Πανεύκολο δεν είναι; Αν βρείτε τριαντάφυλλα, μην το αμελήσετε. Θα με θυμηθείτε. Καλή σας επιτυχία. Ενημερώστε με για τα αποτελέσματα και για τυχόν απορίες που έχετε. Εις το επανιδείν φίλοι μου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου