Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Γεια σας και πάλι. Σήμερα κυριαρχούν έντονα οι αναμνήσεις των περασμένων διακοπών. Και πιο συγκεκριμένα τα Κάλαντα του Συλλόγου. Από πέρσι που αναβίωσε για πρώτη φορά το έθιμο, ο Σύλλογος με πολύ μεράκι οργανώνει την συγκεκριμένη εκδήλωση. Ζητά από όλους τους χωριανούς να ανοίξουν τα σπίτια τους, για να πάμε να τους τραγουδήσουμε το θαύμα της Θείας Γέννησης. Και πραγματικά είναι πολύ ωραία, εφόσον σε κάθε σπίτι που πηγαίνουμε να ψάλλουμε τα κάλαντα μας κερνάνε οι νοικοκυραίοι διάφορα κλιτσούρια: ξερά σύκα, κάστανα, καρύδια και οπωσδήποτε κουλούρες. Και στο τέλος κρασί ή τσίπουρο. Ή τέλος πάντων, στο τσακίρ κέφι, και ένα λικέρ κράνο. Το αποτέλεσμα είναι στο τέλος να μαζευόμαστε στο καφενείο ντίρλα από το ποτό για να συνεχίσουμε το φαγοπότι. Όλοι οι νοικοκύρηδες, αφού ψάλλουν μαζί μας τα κάλαντα στο σπίτι τους, έρχονται να συνεχίσουν μαζί μας στα υπόλοιπα σπίτια. Είναι πολύ ωραίο έθιμο. Βέβαια, ανάμεσα στα κάλαντα που εξυμνούν την Γέννηση του Χριστού, ακούγονται και τα Λαγγιώτικα παραδοσιακά- που ουδεμία σχέση έχουν με την άγια γιορτή. Όμως προκαλούν τόσα πολλά γέλια, που ακουγόμαστε ως τα Όντρια. Σας παραθέτω το ένα από αυτά τα τραγούδια:

Το πουλί τσουρίζει
Η γάτα ματσανίζει (μασουλάει)
Ξύδι στο βαένι
Πουρδή στο κολοκύθι.
Κόλιντα μπάμπω κόλιντα (δις)
Τρανός σκύλος μ’ έφαε
Τρανή κουλούρα θέλω
Άνοιξε να μη σου σπάσω τη θύρα
Και την παραθύρα.

Άντε και του χρόνου (που είναι σε 11 μήνες) τα κάλαντα να ακουστούν σε περισσότερα σπίτια σε όλες τις γειτονιές του χωριού. Πάρτε μια γεύση από τα φετινά κάλαντα:
Βέβαια, δυστυχώς η φωτογραφία είναι σκοτεινή, αλλά διακρίνεται ο πρόεδρος του Συλλόγου που έδωσε το εναρκτήριο σήμα με κωδωνοκρουσίες.

Στιγμιότυπο από μεγάλους και μικρούς που ψέλνουν. Για αγριοφωνάρες βέβαια... ουδείς λόγος.

Και τέλος, καταλήξαμε μπροστά στη φάτνη, ψάλλοντας το χαρμόσυνο γεγονός. Και φυσικά, δεν μπορεί να λείπει η αναμνηστική φωτογραφία.

Και αφού τα ψάλλαμε, στρωθήκαμε στο καφενείο του Συλλόγου για φαγοπότι και γλέντι. Αν καταφθάσαμε ντίρλα στην αρχή, σκεφθείτε τι έγινε μετά. Αν όλα αυτά σας άρεσαν, τότε του χρόνου με το καλό, ΚΟΠΙΑΣΤΕ!!!!!!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου