Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΑ

Η ώρα τώρα που γράφω είναι αρκετά περασμένη. Σήμερα ξεκίνησα μια βόλτα μέσα στο χρόνο. Ένα μεγάλο πισωγύρισμα στα παλιά. Πήγα να δω το χωριό και τον κόσμο που υπήρχε πάνω. Ήταν μια ωραία μέρα, ηλιόλουστη, με σχεδόν ανοιξιάτικη θερμοκρασία. Να σκεφτείτε ότι το μεσημέρι με τον Θανάση τον καφετζή καθίσαμε στη βεράντα του καφενείου και απολαμβάναμε τον ήλιο. Τα χιόνια έλιωναν γύρω μας. Κάποια στιγμή μοιραία βρέθηκα να ανακατεύω το αρχείο του χωριού. Ό, τι υπάρχει θα το γνωρίσω όλο. Και μαζί με εμένα, ελπίζω κι εσείς. Γιατί αυτά που είδα σήμερα και αυτά που  περιμένουν με υπομονή να έρθει η ώρα να τα γνωρίσω, δεν πρέπει να χαθούν. Και όχι μόνο αυτό, αλλά δεν πρέπει να χαθούν από τη μνήμη κανενός. Είναι το διάβα της Λάγκας μέσα στο χρόνο.
Βρήκα λοιπόν σήμερα, το αρχείο του Δημοτικού Σχολείου. Και ξεκίνησα να το αντιγράφω, για να υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή. Και όταν το συμπληρώσω, θα μπορούμε να το συμβουλευόμαστε όλοι μας. Προσιτό σε όλους. Αυτό λοιπόν που έκανα σήμερα είναι να μελετήσω την ιστορία του Δημοτικού Σχολείου.
Από την ίδρυσή του, ως και το κλείσιμό του. Αυτό το τελευταίο το θυμάμαι κι εγώ. Έγινε όταν κι εγώ τελείωσα το Δημοτικό. Ίσως γι' αυτό και να με σημάδεψε και να μην μπορώ να ξεχάσω αυτό το γεγονός. Σήμαινε το τέλος μιας εποχής για το χωριό. Της εποχής που παιδιά έτρεχαν στους δρόμους του χωριού, και παιδικές φωνές ακούγονταν όλη μέρα στα λαγκάδια. Και αρχή μιας άλλης, νέας εποχής, που το χωριό ξαφνικά βουβάθηκε. Όσο και να προσπαθούσε η παρουσία μας τα σαββατοκύριακα ή τις γιορτές να κουκουλώσει αυτήν τη μόνιμη κατάσταση, δεν ήταν τελικά παρά ένα οικτρό υποκατάστατο. Αλλά ας είμαστε ευγνώμονες για όλα αυτά που αποτέλεσαν το λαμπρό παρελθόν του Δημοτικού Σχολείου της Λάγκας και ας μην παραπονιόμαστε. Γιατί το παρελθόν του είναι πραγματικά λαμπρό για τις εποχές εκείνες τις πολύ σκληρές. 
Γι' αυτό σας παραθέτω όλα αυτά που κατέγραψα σήμερα. Είναι η ιστορία του σχολείου, και η μακρά σειρά των δασκάλων που υπηρέτησαν σ' αυτό κάνοντας κατάθεση ψυχής στο βωμό της μάθησης και ενάντια στην αγραμματοσύνη και την αμορφωσιά. 
Ας λάβουμε την σημερινή ανάρτηση ως ελάχιστο φόρο τιμής σε όλους αυτούς που συνέβαλαν στα παραπάνω, γνωρίζοντας πολύ καλά το βάρος των ευθυνών τους.
Δείτε λοιπόν πως απαρτίστηκε το διδακτικό προσωπικό του σχολείου απ' αρχής της ίδρυσής του, έως και το τέλος του.
Σημείωση: τα χειρόγραφα είναι σε γλώσσα καθαρεύουσα. Την έχω αφήσει αναλλοίωτη. Πιστεύω ότι δεν μου επιτρέπεται να κάνω την παραμικρή μεταβολή. Είμαι απλή καταγραφέας. Και πολύ τυχερή θα έλεγα.


Και με αυτά τα στοιχεία των περασμένων εποχών κλείνω απόψε. Καλό βράδυ και καλή επιστροφή στις παλιές, δύσκολες μεν αλλά καλές μέρες. Έστω και στην σκέψη σας. Μακάρι να συνέβαλα λίγο σ' αυτό. Στην εκπλήρωση της νοσταλγίας των περασμένων καιρών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου