Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

ΚΑΛΑΜΠΟΚΟΠΙΤΑ

Καλησπέρα και απόψε. Ελπίζω να σας βρίσκω όλους καλά. Τσικνοπέμπτη σήμερα. Το έθιμο καλά κρατεί, αλλά δυστυχώς δεν γνωρίζουμε από πότε κρατεί. Είναι μία ακόμα ευκαιρία για πολύ φαγοπότι και να μυρίσει το σπίτι από την τσίκνα του κρέατος που ψήνεται. Τι θεϊκή μυρωδιά που είναι! Αν έχετε την ευκαιρία να το τσικνίσετε, εννοείται ότι δεν θα την αφήσετε να πάει χαμένη. Όχι ότι μας λείπει το ψημένο κρέας, αλλά σήμερα είναι πιο νόστιμο. Μόνο μην κάνετε ό,τι έκανα εγώ. Το έκαψα. Τέλος πάντων.
Παρότι Τσικνοπέμπτη, εγώ σήμερα θα σας δώσω άλλη μια λαγγιώτικη συνταγή, πίτας αυτήν την φορά. Την καλαμποκόπιτα. Επίσης πολύ εύκολη και νοσταλγική στη γεύση. Ας την δούμε λοιπόν:


Καλαμποκόπιτα
Υλικά:
4 κούπες νερό
2 κούπες καλαμποκάλευρο
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1 κούπα λίγδα λιωμένη
Ζούρες ή λουκάνικα χωριάτικα σε λεπτές ροδέλες και τηγανισμένα
Οδηγίες:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στο γκριλ στην πιο δυνατή θερμοκρασία. Σε μπολ ανακατεύουμε μαζί το νερό το καλαμποκάλευρο, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ. Πρέπει να γίνει χυλός πηχτός. Αλείφουμε ένα ταψί  νο32 με λίγδα και ρίχνουμε μία γεμάτη κουτάλα από τον χυλό μας. Την απλώνουμε να καλύψει τον πάτο του ταψιού και την βάζουμε στον φούρνο στην πάνω θέση να ψηθεί στο γκριλ. Όταν ψηθεί, (προσέχουμε να μην καεί, γιατί αρπάζει εύκολα) την βγάζουμε την αλείφουμε με λίγδα και πασπαλίζουμε λίγες ζούρες ή λουκάνικο και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία ώσπου να μας τελειώσει ο χυλός. Μόλις ψηθεί και το τελευταίο φύλλο, κόβουμε την πίτα μπακλαβαδωτά, ραντίζουμε με την λίγδα που έχει περισσέψει και βάζουμε στους 200ο για 25’, ώσπου να ψηθεί.

Σημείωση: το μπέικιν πάουντερ είναι δική μου προσθήκη. Γίνεται λίγο πιο αφράτη. Όλα τα υπόλοιπα είναι η παραδοσιακή συνταγή. Σας εύχομαι καλή επιτυχία και φάτε κι ένα κομμάτι για εμένα. 
Καλό βράδυ να έχετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου