Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ

Καλησπέρα και πάλι. Σήμερα έχω μια ανακοίνωση- παράκληση για όλους εσάς. Πρόκειται για μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από 5 χρόνια και συνεχίζεται ως σήμερα. Προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε παλιές φωτογραφίες των κατοίκων του χωριού. Φωτογραφίες οικογενειακές,  ατομικές, ενδεικτικές επαγγελμάτων, εθίμων κ.α. Παλιές φωτογραφίες, που στο κιτρινισμένο τους χαρτί έχουν αποτυπωθεί πρόσωπα αγαπημένα. Πρόσωπα που σιγά σιγά έχουν φύγει από αυτή τη ζωή, αλλά που εμείς δεν θέλουμε να ξεχάσουμε. Η φθορά του χρόνου να μην τους αγγίξει. Οι πιο παλιοί από εμάς, σε πολλές φωτογραφίες τέτοιου είδους αναγνωρίζουν και τους εαυτούς τους δίπλα σε τέτοια πρόσωπα. Είναι μια προσπάθεια μεγαλειώδης πιστεύω, γιατί όπως λέει και η παλιά κινέζικη παροιμία: ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΞΙΖΕΙ ΟΣΟ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ. Είναι τα καλύτερα αποδεικτικά στοιχεία του τρόπου ζωής των παλαιότερων χρόνων. Και των ανθρώπων, που αν δεν υπάρχαν αυτοί, μοιραία δεν θα υπήρχαμε κι εμείς. Είμαστε περήφανοι για τους προγόνους μας και θέλουμε να το δείξουμε. Και μόνον έτσι δεν θα σβήσουν τα χαρακτηριστικά τους από τη μνήμη  μας. Από τη μνήμη όλου του χωριού μας.
Σας παραθέτω ένα μικρό δείγμα από φωτογραφίες για να κάνω πιο κατανοητό τι ζητάμε:

Πείτε μου στ' αλήθεια, δεν σας γεμίζουν δέος; Δεν επιθυμείτε έτσι να μείνουν στη θύμησή μας και οι δικοί σας άνθρωποι; Η δική σας οικογένεια; Δεν πρέπει να πάει χαμένη ούτε μία φωτογραφία. Ακόμα και η πιο μικρή αποτελεί ένα κομμάτι του παζλ που λέγεται ΛΑΓΚΑ. Αξίζει τον κόπο, πιστέψτε με. Έχουμε φωτογραφίες, αλλά όχι από όλες τις οικογένειες, και όχι όσες θέλουμε. Θέλουμε όσες έχετε κλεισμένες στα συρτάρια σας ή κρεμασμένες στον τοίχο σας. Για να βλέπουμε όλοι τα αγαπημένα μας πρόσωπα.
Σας διαβεβαιώ ότι η φωτογραφία σας δεν κινδυνεύει επ' ουδενί λόγο. Εμείς απλά κάνουμε αντίγραφο, και το πρωτότυπο σας το επιστρέφουμε την ίδια στιγμή. Παρουσία σας.
Αν θέλετε να συμβάλλετε σ' αυτήν την προσπάθεια, παρακαλώ πολύ να επικοινωνήσετε με τον κ. Βασίλη Παπαϊωάννου. Αυτός συλλέγει  το συγκεκριμένο αρχείο κι έχει αναλάβει να κάνει τα αντίγραφα. Τηλεφωνήστε του ή πηγαίνετε στον χώρο εργασίας του και συνεννοηθείτε. Θα σας περιμένει.
Σας ευχαριστούμε πολύ εκ των προτέρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου