Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

ΛΑΓΓΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

Γεια σας και σήμερα. Απόψε αποφάσισα να σας δείξω μια άλλη πλευρά της Λαγγιώτικης παράδοσης: την κουζίνα της. Και ως κουζίνα εννοώ την μαγειρική. Σε πείσμα των καιρών που κυριαρχούν οι παράξενες, ασυνήθιστες, "εκλεπτυσμένες" γεύσεις, ξένες προς τα γούστα και τις συνήθειές μας, η λαγγιώτικη κουζίνα συνεχίζει να κρατά την θέση της στο τραπέζι μας. Τα υλικά απλά, καθημερινά, που πάντα υπάρχουν στα ντουλάπια και στο ψυγείο μας. Ποτέ δεν πάει χαμένο κανένα υλικό. Οι Λαγγιώτισσες νοικοκυρές, μητέρες, σύζυγοι, αδελφές, κόρες, όλες από πολύ μικρές μάθαιναν την τέχνη του να δημιουργείς με τα πιο απίθανα υλικά. Και αυτό γιατί η φτώχεια ήταν μεγάλη και έπρεπε να εκμεταλλευτούν και την παραμικρή ποσότητα πρώτων υλών που τυχόν διέθεταν. Κι έτσι, σε κάθε ευκαιρία, οι πίτες, οι λαγγίτες, οι καβουρμάδες έδιναν κι έπαιρναν. Μεγάλες ποσότητες για μεγάλες οικογένειες.
Μια τέτοια συνταγή είναι και αυτή που θα σας παρουσιάσω σήμερα. Μια ασυνήθιστη, αλλά πεντανόστιμη σούπα: το Μάσκλο. Όσο κι αν ξενίζει το όνομά της, τόσο η γεύση της αποζημιώνει και με το παραπάνω. Δείτε την λοιπόν:

ΜΑΣΚΛΟ

Υλικά:
·         1 λαγός ή κουνέλι ή κοτόπουλο σε μερίδες
·         Αρκετό νερό για το βράσιμο
·         Αλατοπίπερο
·         6- 7 κουτάλια αλεύρι
·         5 κουτάλια βούτυρο
·         2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
·         1 αυγό
·         Χυμός από 1 λεμόνι

Οδηγίες:
1.      Βράζουμε προσθέτοντας το ανάλογο αλατοπίπερο σε μπόλικο νερό το κρέας μας, όπως το ετοιμάζουμε για σούπα. Αφήνουμε να υπάρχει αρκετός ζωμός για 7 περίπου μερίδες.
2.      Σε κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το αλεύρι καλά. Προσθέτουμε ανακατεύοντας με το σύρμα σιγά- σιγά ζωμό από τη σούπα και μετά όλο μαζί το μίγμα το προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
3.      Σιγοβράζουμε να αρχίσει να χυλώνει. Προς το τέλος προσθέτουμε το σκόρδο 1 ή δύο σκελίδες ανάλογα με το γούστο μας και αφήνουμε να βράσει περίπου 10’. Δεν πρέπει να χυλώσει πολύ.
4.      Στη συνέχεια αβγοκόβουμε τη σούπα με το λεμόνι και το αυγό, οπότε θα χυλώσει ακόμα περισσότερο.


Και αν υπάρχει χωριάτικο ψωμί φρεσκοψημένο σε παραδοσιακό φούρνο, ε, τότε.... καλές βούτες. Είμαστε κατσαούνηδες= Ηπειρώτες. Και οι Ηπειρώτισσες φημίζονται για τις εξαιρετικές πίτες τους. Μα όμως, όπως έχουμε διαπιστώσει όλοι, και τα υπόλοιπα είδη φαγητών δεν πάνε πίσω. Καλή σας όρεξη.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου