Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΟ

Καλησπέρα σας και απόψε. Σήμερα αποφάσισα να αναφέρω κάποια πράγματα για το αυριανό Ψυχοσάββατο. Είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της πίστης μας.
Όπως η Κυριακή είναι η ημέρα της αναστάσεως του Κυρίου, ένα εβδομαδιαίο Πάσχα, έτσι το Σάββατο είναι η ημέρα των κεκοιμημένων, για να τους μνημονεύουμε και να έχουμε κοινωνία μαζί τους. 
Σε κάθε προσευχή και ιδιαίτερα στις προσευχές του Σαββάτου ο πιστός μνημονεύει τούς οικείους, συγγενείς και προσφιλείς, ακόμη και τούς εχθρούς του που έφυγαν από τον κόσμο αυτό, αλλά ζητά και τις προσευχές της Εκκλησίας γι’ αυτούς. 
Θεωρούμε τις προσευχές για τους κεκοιμημένους, τους νεκρούς μας ( είτε στη Θεία Λειτουργία, είτε στα μνημόσυνα, είτε στα τρισάγια, είτε στα ψυχοσάββατα )ΥΨΙΣΤΗ ΜΟΡΦΗ ΑΓΑΠΗΣ προς τους αδελφούς που δεν είναι πια μαζί μας. 

Η επίσημη θέση της εκκλησίας μας είναι εξής:
Το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Απόκρεω, λέγεται «Σάββατο των Ψυχών» ή «Ψυχοσάββατο». Είναι το πρώτο από τα δύο Ψυχοσάββατα του έτους (το δεύτερο επιτελείται το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Πεντηκοστής). 
Ο λόγος που το καθιέρωσε η Εκκλησία μας, παρ' ότι κάθε Σάββατο είναι αφιερωμένο στους κεκοιμημένους, είναι ο εξής: 
Επειδή πολλοί κατά καιρούς πέθαναν μικροί ή στην ξενιτιά ή στη θάλασσα ή στα όρη και τους κρημνούς ή και μερικοί, λόγω πτωχείας, δεν αξιώθηκαν των διατεταγμένων μνημοσύνων, «οι θείοι Πατέρες φιλανθρώπως κινούμενοι θέσπισαν το μνημόσυνο αυτό υπέρ πάντων των απ' αιώνος ευσεβώς τελευτησάντων Χριστιανών». 
Ακόμη, επειδή την Κυριακή της Απόκρεω ποιούμε ανάμνηση της Δευτέρας Παρουσίας του Χριστού και οι κεκοιμημένοι μας ακόμη δεν κρίθηκαν, τους μνημονεύουμε σήμερα και, επικαλούμενοι το άπειρο έλεος Του, παρακαλούμε τον Θεό, με το μνημόσυνο που κάνουμε, να τους αναπαύσει. 
Συγχρόνως δε, ενθυμούμενοι και εμείς τον θάνατο και «διεγειρόμεθα προς μετάνοιαν...».


Οι πιστοί επίσης φέρνουν στην εκκλησία τα κόλλυβα: το βρασμένο σιτάρι αναμειγμένο με ζάχαρη, κανέλα, καρύδια και άλλα υλικά της αρεσκείας της κάθε νοικοκυράς. Τα κόλλυβα ευλογούνται σ' όλη τη διάρκεια της λειτουργίας, και που μνημονεύονται οι κεκοιμημένοι κάθε οικογένειας. Μετά μοιράζονται στο εκκλησίασμα για τις ψυχές. 
Η όλη διαδικασία είναι βάλσαμο τόσο για τις ψυχές εκείνων που έφυγαν, όσο και αυτών που έμειναν πίσω. Ελάτε όλοι λοιπόν αύριο να τιμήσουμε αυτούς που δεν έχουμε πια κοντά μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου