Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

ΛΑΓΓΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ (ΑΛΛΗ ΜΙΑ)

Καλησπέρα και σήμερα, πως είστε; Είναι η παραμονή της Αποκριάς. Έφτασε η Σαρακοστή. Ο χρόνος τελικά περνάει πολύ γρήγορα. Και αυτή η φιλοσοφία δεν έχει καμία σχέση με τη συνταγή που θα σας παρουσιάσω σήμερα. Είναι ο τραχανάς. Ο αγνός, παραδοσιακός τραχανάς, ο οποίος έχει θρέψει κι έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές Ελλήνων. Και μάλιστα συνεχίζει να το κάνει. Και είναι τόσο απλός στην παρασκευή του. Φτιάξ' τε τον και απολαύστε τον. Ορίστε πως:

Τραχανάς ξινός

Υλικά
γάλα
αλεύρι
αλάτι

οδηγίες 
Αφήνετε το γάλα 3-4 μέρες έξω από το ψυγείο να ξινίσει και να πήξει μόνο του.
Ρίχνετε αλάτι, ένα κουταλάκι στο κιλό, και αλεύρι λίγο- λίγο ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει ζυμάρι σφιχτό.
Το ζυμώνετε καλά, το αφήνετε να σταθεί λίγο, το κόβετε μπουκιές και το απλώνετε πάνω σε σεντόνι.
Το αφήνετε στη σκιά να στεγνώσει με κλειστά τα παντζούρια να μην ακουμπάνε μύγες.
Μόλις αρχίσει να ξεραίνεται η επιφάνεια ρίχνετε τις μπουκιές λίγες λίγες σε κόσκινο με μέτριες τρύπες και αρχίζετε να τρίβετε τον τραχανά κυκλικά.
Το ζυμάρι που μένει και δεν τρίβεται γιατί είναι μαλακό το ξαναπλώνετε σε μπουκιές να στεγνώσει, καθώς και τον τριμμένο τραχανά.
Τον ξεραίνετε καλά ανακατεύοντας κάθε τόσο ή τον μαζεύετε σωρό και τον ξαναπλώνετε.

Από αυτήν την διαδικασία βγήκε και η φράση "απλώνω τραχανά" που τη λέμε όταν θέλουμε να δείξουμε σκωπτικά ότι δεν έχουμε τίποτα να κάνουμε.
Εν πάση περιπτώση, βράστε τον τραχανά με νερό, λίγο αλάτι και βούτυρο, και... ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!
Καλό βράδυ να έχετε κι απόψε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου