Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

ΙΛΙΑΤΣΙ

Καλησπέρα και απόψε. Σήμερα στο χωριό ήταν χαρά Θεού. Πανέμορφη μέρα, σε πανέμορφη φύση. Το περισσότερο χιόνι έχει πλέον λιώσει και η άνοιξη έχει κάνει τα πρώτα της βήματα. Και μαζί μ' αυτήν τα λουλουδάκια και τα έντομα. Γι' αυτόν τον λόγο, σήμερα θα σας παρουσιάσω τα ιλιάτσια που είναι σχετικό με τις κακώσεις και τα δήγματα. Από εδώ και πέρα θα είναι αρκετά χρήσιμα, γιατί όλο και θα κάνουμε τις βόλτες μας στην εξοχή, και θα στραμπουλίσουμε κανένα πόδι ή θα μας τσιμπήσει κάποιο ζούζουλο. Έχετέ το υπόψιν σας, δεν ξέρετε πότε μπορεί να φανεί χρήσιμο:


Ι λ ά τ σ ι α 
Όταν κάποιος χτυπούσε και το χτυπημένο μέρος πρήζονταν και μελάνιαζε, οι παλιοί στη Λάγγα το περιποιόνταν με το εξής πρακτικό γιατρικό: έπαιρναν ξερά κρεμμύδια και τα στούμπιζαν στο γουδί ή τα έτριβαν στον τρίφτη να γίνουν πολτός.
Μάζευαν τον πολτό και τον έβαζαν πάνω στο πονεμένο μέρος, τυλίγοντάς το με πετσέτες. Έπρεπε να μείνει για πολλές ώρες (όλη νύχτα πιθανώς) γιατί έτσι πίστευαν ότι θα έγιανε πολύ γρηγορότερα το χτύπημα. Κι αυτό, γιατί το κρεμμύδι θα διέλυε και θα εξαφάνιζε τα αιματώματα και το πρήξιμο.

Αντίθετα, όταν επρόκειτο για δήγματα (τσιμπήματα εντόμων) και πρηξίματα με πύον από χτύπημα ή τρύπημα με κάτι μολυσμένο, κάλυπταν το φλεγμονώδες μέρος με πολτό ντομάτας. Τα αντιοξειδωτικά στοιχεία του πολτού «τραβούσαν» το πύον και το πονεμένο μέρος έγιανε.

Αχρείαστα να σας είναι, αλλά κρατήστε τα. Και αν είστε από αυτούς που τα χρησιμοποιούσαν κάποτε, τότε γνωρίζετε καλύτερα από εμένα τα αποτελέσματά τους. Χαρείτε άφοβα λοιπόν την φύση και τις ομορφιές της, και αν συμβεί κάτι στραβό, θα είναι πανεύκολο να το διορθώσετε. 
Καλό σας βράδυ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου