Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

Καλησπέρα και σήμερα. Καθαρά Δευτέρα είναι.  Μια παγωμένη Δευτέρα. Τώρα που σας γράφω έχει έξω  πάρα πολύ κρύο και έχει αρχίσει το χιόνι και στρώνεται καλά στην πλάση. Όμως ας μιλήσουμε σχετικά με την σημερινή σημαντική ημέρα.

Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί την έλευση της Σαρακοστής, της πιο πένθιμης περιόδου του χριστιανικού έτους. Ονομάζεται έτσι, μάλλον συμβολικά. Επειδή είναι η απαρχή της νηστείας, κατά την οποία οι χριστιανοί καθαρίζουν σώμα και ψυχή για να δεχτούν το βράδυ της Ανάστασης το χαρμόσυνο νέο της Νίκης επί του Θανάτου και την πιο χαρούμενη Κοινωνία της χρονιάς. Μια δεύτερη ερμηνεία, είναι ότι για να επιτευχθεί η κάθαρση από την κρεοφαγία, ακόμα και τα οικοκυρικά- μαγειρικά σκεύη καθαρίζονταν πολύ σχολαστικά από όλα τα λίπη χρησιμοποιώντας την κατασταλαή (αλισίβα).
Στη Λάγκα αυτό που ήταν το βασικό χαρακτηριστικό της μέρας ήταν το πέταγμα του χαρταετού. Τα παιδιά ποτέ δεν ασχολήθηκαν σοβαρά με την φτώχεια και τις δυσκολίες της ζωής, γι’ αυτό και έβρισκαν συνέχεια τρόπους να περνάν καλά. Δεν τους ένοιαζε λοιπόν τίποτε άλλο από ποιανού αετός θα πετούσε ψηλότερα.
Δεν υπήρχαν ιδιαίτερα δρώμενα. Όσον αφορά στη διατροφή, η λαγάνα ήταν άγνωστο είδος στους Λαγκιώτες. Υπήρχε όμως μπόλικο το ζυμωτό, σπιτικό ψωμί. Λίγες ελιές και η απαραίτητη αλάδωτη φασολάδα. Και οπωσδήποτε χαλβάς. Ευτυχώς υπήρχε ο χαλβάς.
Και ουσιαστικά, αυτό ήταν το διαιτολόγιο όλης της Σαρακοστής. Άντε και κάπου- κάπου έπαιρναν και ταχίνι για να αλείφουν στο ψωμί τους. Επίσης είχαν και κουσάφια. Τα έβραζαν μαζί με μήλα και ξερά καΐσια και τα έτρωγαν ως κομπόστα. Δαμάσκηνα υπήρχαν πολλά, γιατί οι δαμασκηνιές φύτρωναν παντού. Ήταν βέβαια ξινά, επειδή τα δέντρα δεν ήταν μπολιασμένα, παρόλα αυτά όμως αποτελούσαν πρώτης τάξης λιχουδιά. Τα καΐσια τα ξέραιναν μόνοι τους- έτοιμα ξερά δεν έβρισκαν.
Το αποτέλεσμα ήταν, από την κακή έως ανύπαρκτη διατροφή της Σαρακοστής, σε πολλές οικογένειες που κρατούσαν αυστηρή νηστεία ως την Ανάσταση, τα καημένα τα παιδιά συχνά πριν κοινωνήσουν, λιποθυμούσαν από την παρατεταμένη πείνα. Όμως, τελικά και αυτό δεν τους πείραζε, γιατί όπως είπαμε ήταν παιδιά και η προοπτική του «πλούσιου» τραπεζιού της Ανάστασης τους κρατούσε σε εγρήγορση.

Αν λοιπόν θέλετε να θυμηθείτε κάτι απ'όλα αυτά και να γευτείτε λίγο από τα παλιά, πάρτε σίγουρα χαλβά. Και οπωσδήποτε βράστε κουσάφια. 
Καλή Σαρακοστή να έχουμε, και η Πασχαλιά να μας βρει όλους καλά! Καλό βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου