Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

ΛΑΓΓΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ (ΞΑΝΑ)

Καλησπέρα και σήμερα. Ελπίζω να σας βρίσκω όλους καλά για άλλη μια μέρα. Το πρωί σήμερα ανεβήκαμε στο χωριό για την λειτουργία της εκκλησίας. Παρόλο τον μουντό και υγρό καιρό ήταν πολύ όμορφα γιατί επιτέλους υπήρχε κόσμος στο χωριό. Άρχισαν όλοι να ενδιαφέρονται για τα σπίτια και τους κήπους τους. Μόλις ο καιρός το επιτρέψει, θα έρθουν για τις δουλειές τις ανοιξιάτικες, και πολλοί θα εγκατασταθούν και θα ασχολούνται με τους μπαχτσέδες, για όσο κρατήσει η καλοκαιρία, ως τα μέσα του φθινοπώρου. Πολύ ωραία προοπτική αυτή η καλοκαιρινή για το χωριό μας. 
Σκέφτηκα να σας παρουσιάσω για μια ακόμα φορά μια παμπάλαια παραδοσιακή συνταγή. Από τις αγαπημένες του κόσμου. Την θεωρούσαν και εξαιρετικά νόστιμη. Δείτε λοιπόν:
Κατσαμάκι

Υλικά:
·         καλής ποιότητας καλαμποκάλευρο (1 κιλό το πολύ)
·         2-3 λίτρα νερό
·         Αλάτι
·         Βούτυρο πρόβειο ή αγελαδινό

Οδηγίες:
Γεμίζουμε μια κατσαρόλα μέχρι τη μέση με νερό (γύρω στα 2-3 λίτρα). Ρίχνουμε αλάτι στο νερό και τ' αφήνουμε να βράσει. Μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε λίγο παραπάνω από το μισό καλαμποκάλευρο σιγά σιγά ενώ ταυτόχρονα ανακατεύουμε για να μη σβολιάσει το αλεύρι. Χρειάζεται πολύ καλό και συνεχόμενο ανακάτεμα. Το αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά ώσπου να πήξει. Αν δεν είναι πολύ πηχτό, θέλει κι άλλο αλεύρι οπότε προθέτουμε σιγά- σιγά τόσο αλεύρι ώστε να πήξει. Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να βράσει 10-15 λεπτά. 
Όταν είναι έτοιμο, αρχίζει να ξεκολλάει από τον πάτο της κατσαρόλας. Έχει την πυκνότητα του σιμιγδαλένιου χαλβά.
Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο. Παίρνουμε κουταλιές από το κατσαμάκι και το τηγανίζουμε στο καυτό βούτυρο να το απορροφήσει. Σερβίρουμε όσο είναι ζεστό.
Αν δοκιμάσετε να την φτιάξετε την συνταγή σας εύχομαι καλή επιτυχία, καλή όρεξη και γράψτε μου τις εντυπώσεις σας. Όπως πάντα, βλέπετε να κυριαρχούν τα απλά υλικά, συνδυασμένα με τέτοιον τρόπο ώστε να προσφέρουν ένα χορταστικό γεύμα, με όσο το δυνατόν λιγότερη σπατάλη των έτσι κι αλλιώς πενιχρών υλικών.
Άλλη μια παλιά ιδέα, πολύ πρακτική για το καθημερινό τραπέζι. Απολαύστε την. Γεια σας κι απόψε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου